Akreditasyon; yetki, yetkinlik ve güvenilirliğin denetlenme ve belgelendirilme sürecidir.
Denetleme süreci, ulusal ya da uluslararası yetkilendirme birimleri tarafından yapılır.
Denetlenen ise ticari ve kamusal hizmet veren bir kurum/kuruluştur. Bu süreçte kontrol denetim ve sonrasında da belgelendirilme yapılır.
Akreditasyon ile kurum/kuruluşlar sürekli gözetim altında tutulur, akredite olan şirketlerin hizmetleri sürekli olarak kontrol ve denetimden geçer.
Böylece hizmet veren şirketin güvenilirliği artar. Akreditasyon, uluslararası kabul gören kriterlere göre yapılır. Bu kriterler gerek ulusal gerekse de uluslararası bir anlayışa sahip olabilir.
Akredite olmak isteğe bağlı bir uygulamadır. Akredite olmak isteyen bir organizasyon, işletme veya kurum, öncelikle hangi çapta akredite olmak istediklerine karar vermelidir.
Eğer akredite olmak isteyen bir şirket, yurt dışı pazarında da adını duyurmak istiyorsa uluslararası bir yetkilendirme kurumu tarafından belge sahibi olmalıdır.
Akreditasyonun temel amacı, tüketicinin korunmasıdır. Bu amaç için atılan adımlar, aynı zamanda piyasada daha kaliteli ve daha sağlıklı hizmet veren kurum ve kuruşların sayısını arttırır.
Akreditasyon belgeleri, verildikleri kurum / kuruluşların etik davranma ve uygun kalite güvencesi yönetmeliğine uymalarını sağlar.
Akreditasyonun ne işe yarayacağını şu 3 madde ile özetleyebiliriz:
Akreditasyonun hangi amaçla kullanılabileceğini yukarıda yer alan maddelerdeki gibi özetleyebiliriz. Peki, bu faydalar, işletmelere nasıl etki eder? Şimdi bunlardan bahsedelim.
Akreditasyon, işletmelere bir çok yönden fayda sağlamaktadır:
Bu maddeleri daha da uzatabiliriz. Temel olarak, akredite olan bir işletme, kendi sektöründe başarılı olmak için önemli bir aşamayı başarıyla geride bırakmış olur.
TÜRKAK Türkiye’deki Akreditasyon yetkisine sahip kurumdur. (Bkz: TÜRKAK nedir?)
Akreditasyon nedir ile ilgili şu videoda ek bilgi bulabilirsiniz:
Uluslararası anlamda geçerliliği olan en önemli akreditasyon belgesi ISO sertifikalarıdır. Bu sertifikalar ISO (Uluslararası Standartlar Teşkilatı) tarafından verilir. ISO 9001, ISO 10002, ISO 13485 olmak üzere farklı standardizasyon sertifikaları bulunmaktadır.
Bu ve benzeri ISO sertifikalarına sahip olan işletmeler, güven veren organizasyon yapılarıyla piyasadaki genel kalitesinin yükselmesine fayda sağlarlar. Diğer yandan da toplum nezdinde saygınlıklarını ve kazançlarını arttırırlar.
Akreditasyon nedir konusu ile ilgili ek bilgi alabileceğiniz şuraya da göz atabilirsiniz.
© 2015-2024 SNG Kalite. Tüm hakları saklıdır.
Bu konu hakkında düşüncelerinizi paylaşın