ISO BELGESİ NEDİR, NASIL SORGULANIR VE NASIL ALINIR?

Bir ürün veya hizmet tasarlanırken sistematik bir temele dayandırılması gerekmektedir. Çünkü hızla değişen endüstriyel ortamda başarılı olmak için sistematik bir yaklaşım temel alınmalıdır.

iso belgesi

Verimli olmak isteyen işletmeler, planlı ve programlı bir şekilde hareket edip güncel mevzuatlara uyum sağlamalıdır. Bu bakımdan çağımızın gerekliliklerine göre faaliyet göstermek ve standartlara uygun bir anlayışa sahip olmak büyük bir önem taşımaktadır.

Her geçen gün rekabet seviyesinin daha da arttığı piyasa koşullarında standartlara uygunluk bazı durumlarda gözden kaçabiliyor.

Standart ve güncel mevzuatlardan uzaklaşmak, kısa sürede işletmelerin işine gelse de uzun vadede ciddi bir probleme dönüşebilir. Uzun süreli bir başarı yakalamak isteyen işletmelerin kalite standartlarına uyum sağlamaları gerekmektedir.

Çünkü kalite standartları, bir işte/bir faaliyette başarılı olmak için neler yapılması gerektiğini ortaya koyan yasal düzenlemelerdir.

ISO Kalite Belgesi Nedir?

ISO kalite belgesi, bir işletme veya kurumun yasal düzenlemelere ve ulusal arası standartlara uygun bir şekilde hizmet verdiğini gösteren bir sertifikadır.

iso kalite belgesi nedir

Bu belge, bir iş faaliyetinin ihtiyaca yönelik hazırlanmış mevzuatlara göre yapıldığının göstergesidir. Bu belgeyi alan bir kurum/işletme, uluslararası kalite yönetmeliğine uygun bir şekilde hizmet verdiğini ispatlamış olur.

ISO kalite belgesini daha iyi anlamak için öncelikle ISO’nun ne demek olduğunu anlamakta fayda var. ISO hakkında bilinmesi gereken önemli bilgileri aşağıdaki 5 maddede özetledik:

  1. ISO, uluslararası geçerliliği olan teknik ve teknik dışı konularda standart geliştiren bir kurumdur.
  2. Açılımı, International Organization for Standardization’dır. Türkçe adı, Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı’dır.
  3. Uluslararası standart teşkilatı olan ISO, Kalite Yönetim Sistemi standartları üretir. Teşkilatın ürettiği standartlar gıda güvenliğinden enerji yönetimine kadar birçok alanı kapsamaktadır.
  4. ISO, 23 Şubat 1947’de İsviçre’nin başkenti Cenevre’de kurulmuştur. Teşkilata üye olan ülkelerin sayısı günümüzde 162’dir.
  5. Temel amacı, etkin bir Kalite Yönetim Sistemi oluşturmak, hata ve kusurları azaltmak, müşteri ihtiyaçlarını karşılamak ve kaliteli ürün/hizmet kullanımını teşvik etmektir.

ISO kalite belgesi, Organization for Standardization/Uluslararası standart teşkilatı tarafından verilir. ISO standart ve kriterlerini yerine getiren her işletme ISO belgesi alabilir.

ISO belgesi almak zorunlu değildir ancak alınması durumunda işletmelerin kalitesini arttırır, prestijini yükseltir. ISO belgesi alan bir işletme, uluslararası kalite standartlarına uygun bir şekilde hareket ettiğini ispatlamış olur.

ISO belgesi, işletmelere yeterlilik ve uygunluk seviyelerini kanıtlama imkanı sunar. Bu belgeye sahip olan bir işletme, uluslararası standartlara bağlı kaldığını göstermesinin yanı sıra toplumda güven kazanarak ulusal ve uluslararası çapta marka prestijini de arttırır.

ISO Kalite Belgesi Nasıl Alınır?

ISO belgesi almak, zaman ve emek gerektiren uzun soluklu bir süreçtir. Belge almak isteyen kurum veya işletmelerin ciddi bir hazırlık yapması gerekir.

iso kalite belgesi nasıl alınır

ISO belgesine sahip olmak isteyen bir işletme, ISO kurumuna başvurmalıdır. Ancak başvurmadan önce hazırlıklarını eksiksiz bir şekilde yapmalıdır. ISO belgesi için hazırlık yapacak olan işletmelerin tercih edebileceği iki farklı yol bulunmaktadır:

  1. Kendi bünyesinde bir ekip oluşturmak belgelendirme organizasyonuna başvurmak
  2. Profesyonel hizmet veren bir danışmanlık firmasından yardım almak

Belge almak isteyen işletmeler, bu iki yöntemden birini tercih edebilir. Ancak belge hazırlığı için yeteri kadar zamanı olmayan işletme/kurumların profesyonel bir danışmanlık firmasından yardım alması önerilmektedir.

Çünkü profesyonel danışmanlık firmaları, konu ile ilgili önemli tecrübelere sahiptir ve işletmelerin neye ihtiyacı olduğunu çok iyi bilir. Bu nedenle profesyonel danışmanlık firmaları, belge alma sürecini hızlandırabilir.

Bir işletmenin ISO belgesi alma aşamasını aşağıdaki şekilde belirtebiliriz:

  • Kuruluşun ihtiyacının belirlenmesi
  • ISO sistem kurulumu
  • ISO standartlarını iş faaliyetlerine adapte etme
  • ISO belgelendirme kuruluşuna müracaat
  • ISO standartlarına uygunluğun denetlenmesi
  • Denetleme sürecinin tamamlanması ve belgelendirme

ISO belgesine başvuran işletmelerin ihtiyacı olan dokümanların listesi aşağıdaki gibidir:

  • Vergi Levhası
  • Ticaret Sicil Gazetesi
  • Faaliyet Belgesi
  • İmza Sirküsü
  • Resmi Çalışan Listesi

ISO tarafından Belgelenmenin Getirisi Nedir?

ISO belgesi, verimli bir iş sürecinin gerçekleşmesi için gerekli olan zemini hazırlar. İşletme ve organizasyonlar, iş faaliyetlerini sağlam bir zemin üzerine inşa ettikleri takdirde başarılı olmaları daha da kolaylaşır.

iso belgesinin faydalanması

ISO belgelerinin tüketiciler için de önemli faydalar sağlar. Şimdi ISO belgelerinin işletme ve tüketiciler için sağladığı faydalardan bahsedelim:

  • İşletmelere daha verimli bir iş planı uygulama imkanı verir. Bu sayede emek, para ve zaman tasarrufu yapma fırsatı verir.
  • Organizasyonel ihtiyaçları karşılayarak işletme hedeflerini gerçekleştirir.
  • Fırsat ve tehditler hakkında önceden bilgi verir ve işletmelerin yakın ve uzak geleceği öngörmesini sağlar.
  • İşletmeleri yurt içi ve yurt dışında daha başarılı bir hale getirir.
  • Ürün ve hizmet problemlerini ortadan kaldırarak israfı azaltır.
  • Yönetim, üretim ve dağıtım gibi farklı süreçlerde hata ve kusurları minimuma indirir.
  • Yasalara ve kalite standartlarına uygun bir şekilde hareket eden işletmeyi gelecekte doğabilecek yaptırımlara karşı korur.
  • İşletmelerin kaliteye ve standartlara olan bağlılığını güçlendirir.
  • Kalitesiz ürün ve hizmetleri ortadan kaldırır.
  • Tüketicilerin daha sağlıklı ürün ve hizmetlerden yararlanmasını sağlar.
  • Müşteri şikayetlerini azaltır ve müşteri memnuniyetini üst seviyeye çıkarır.

ISO Belgesi Nasıl Sorgulanır?

ISO belgesi sorgulama işlemi deyince akla ilk olarak Dünyanın en meşhur belgesi olan ISO 9001 belgesi geliyor olsa da tüm ISO belgelerinin sorgulaması kolaylıkla yapılabilir. Her işletme farklı nedenlerden dolayı ISO belgesi sorgulama işlemi yapmak isteyebilir.

belge sorgulama

Bu nedenlerden biri de belgenin sahte olup olmadığını kontrol etme gereksinimidir. Diğer yandan ISO belgesi ile ilgili ayrıntıları öğrenmek isteyenler de belge sorgulama işlemini yapabilir.

ISO belge sorgulaması yapmak için öncelikle hizmet veya belgeye ait bir faturanın olması gerekmektedir. Bu fatura olmadan sorgulama işlemi yapılamaz. Faturanın üzerinde bir internet sitesi adresi yer alır. Bu internet sitesini ziyaret eden işletme sahipleri, ISO 9001 ve diğer ISO belgelerini sorgulayabilir.

Eğer alınan ISO belgesi TÜRKAK akreditasyonlu ise (ISO belgesinin üzerinde TÜRKAK logosu varsa) belge sorgulama işlemi TÜRKAK’ın resmi web adresinden yapılabilir. https://secure.turkak.org.tr/kapsam/search

Kişisel ISO Belgesi Nedir, Ne İşe Yarar?

ISO belgesi, topluma karşı sorumlu olan işletme ve kurumlara verilen bir belgedir. Belge almak için kişi/şahıs olarak başvuru yapılabilir ancak belge, başvuru yapan kişinin sahibi olduğu ya da önemli bir görevde bulunduğu şirketi ilgilendirir.

Kişisel ISO belgesi, genel olarak bir şirketi ve şirket çalışanlarına etkiler. Dolayısıyla ISO belgesi sahibi olan kişi, işletmesini kalite standartlarına uyumlu hale getirmiş olur.

Kişisel ISO belgesi, bireysel bir başvuru sonucu alınabilir ancak belgenin kapsamı geneldir ve şirketin tüm çalışanlarını kapsar. ISO belgesinin yarattığı etkinin aynısını yaratan kişisel ISO belgesi, işletmenin genel kalite standartlarına uyumlu olduğunu ispatlar.

Sonuç olarak;

ISO belgesi, bir işletmenin verimli bir şekilde faaliyet göstermesi için gerekli olan zemini oluşturur, daha sonra uzun vadeli bir denetleme sürecine tabi tutar.

Şu kaynaktan, ISO belgeleri ile ilgili daha farklı bilgiler edinebilirsiniz: https://www.isonedir.com

Belgenin ana amacı, planlı ve programlı iş faaliyetlerinin oluşmasını sağlamaktır. Kısaca ifade etmek gerekirse ISO belgelerinin en önemli katkısı, işletme ve organizasyonları daha verimli ve daha prestijli hale getirmektir.

Bu durum, genel piyasa kalitesini de arttırır ve tüketicilerin saha sağlıklı ve kaliteli ürün/hizmetler ile buluşmasını sağlar.

Bu konu hakkında düşüncelerinizi paylaşın

© 2015-2024 SNG Kalite. Tüm hakları saklıdır.