Kısa adı KOSGEB olan Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olarak görevini yerine getiren bir kurumdur.
Amacı küçük ve orta ölçekli işletmelerin varlığını ve sanayideki yerini artırmaktır. Bir diğer görevi ise KOBİ’lerin kurumsallaşma ve rekabet seviyesini artırmak ve rekabet düzeyini yükselterek, kendilerini geliştirmesine katkı sunmaktır.
KOSGEB, hedefleri doğrultusunda başarılı olabilecek işletmelerin kurulması veya gelişimini sağlaması için, girişimci ve adaylara uygun geri ödeme koşulları veya hibeleri ile çeşitli destekler sağlamaktadır.
KOSGEB’in girişimci desteğinden faydalanabilmek için,18 yaşını doldurmuş olmak, kurulacak iş ile alakalı proje hazırlamak ve kurum tarafından düzenlenen uygulamalı girişimcilik eğitimine katılarak sertifika alma şartı vardır.
Kobi desteğine başvurmak için ise öncelikle kurumun internet sitesine girerek veri tabanına kayıt yapılmalı, işletmenin Kobi olduğunu bildiren Kobi beyannamesi doldurulmalıdır. Beyanname KOSGEB uzmanlarınca kontrol edilerek sonuç ile ilgili dönüş yapılır.
Kira desteği, makine teçhizat, yazılım, donanım, hammadde, hizmet alımı giderleri desteği, personel giderleri desteği, başlangıç sermayesi desteği, proje danışmanlık desteği, eğitim desteği, sınai ve fikri mülkiyet hakları desteği, proje tanıtım desteği, yurtdışı fuar, kongre, konferans desteği, test, analiz ve belgelendirme destekleri KOSGEB’in ana destek kalemleridir.
Piyasa şartlarındaki rekabet küçük ve orta ölçekli işletmelerin ürün ve hizmet kalitelerini belgelendirme ihtiyacı hissetmelerine neden olmaktadır. Özellikle son dönemdeki COVID-19 vakası sebebi ile eldiven ve maske gibi tıbbi alanlarda üretim yapan işletmeler için bazı belgeler zorunlu hale getirilmiştir. Buna ek olarak, hizmet ve ürün kalitelerini belgelendirmek, Kobilerin rekabet kabiliyetlerini ve seviyelerini artırırken, verimlilik ve karlılığında yükseliş sağlar.
Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilen belgelendirme kuruluşlarından alınacak, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 14001, ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, ISO 13485 Tıbbi Cihazlar Kalite Yönetim Sistemi, ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi ve ISO 45001 (OHSAS 18001) İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Belgelerine, işletmenin bulunduğu bölgeye göre %50 ila %60 oranında KOSGEB desteği alınabilmektedir.
KOSGEB belgelendirme desteğini, her bir belgelendirme için üst limit olarak 2.500 TL, toplam limit olarak da 10.000 TL olarak belirlemiştir.
Ancak ISO belgesini KOSGEB desteği ile almak isteyen işletmeler, belgeyi almadan önce KOSGEB’e kayıt olmalı ve belgelendirme desteğine başvurmalıdır.
Dikkat: Önce belge alıp daha sonra KOSGEB’e başvuran işletmeler destekten faydalanamazlar. Ayrıca belgelendirme desteği alabilmek için işletmenin daha önce belgelendirilmemiş olması şartı vardır. Yani işletme daha önce ISO 9001 belgesi almışsa bu destekten faydalanamaz.
KOSGEB’den belgelendirme desteği ile ISO belgesi alabilmek için SNG Kalite ’ye ücretsiz olarak danışabilirsiniz.
© 2015-2024 SNG Kalite. Tüm hakları saklıdır.
Bu konu hakkında düşüncelerinizi paylaşın