ISO 9001 Belgesi, Dünya genelinde oldukça popüler bir belge olup kuruluşunuzu/işinizi geliştirmeniz, daha kaliteli/müşteri odaklı standartlarda hizmet/ürün sunabilmeniz için geliştirilmiş bir kalite belgesidir. Bu belge, Kalite Yönetim Sistemleri Standartlarının firmalara uygulanması sonucunda alınabilir.
ISO 9001 kalite yönetim sistemi belgesi, iş geliştirici bir belge olup; tedarikten müşteriye kadar olan tüm operasyonel süreçlerinizi doğru ve akıcı bir biçimde yönetmek ve organize etmek için geliştirilmiştir.
ISO 9001 Belgesi, öncelikle firma ihtiyacını belirleyerek standart sistemin kurulumunun yapılması, bu standart kurulumunu uygulayarak belgelendirme kuruluşuna başvurması ve belgelendirme kuruluşu firmayı denetledikten sonra belgenin firmaya teslim edilmesiyle tamamlanır.
Kalite Yönetim Sistemi Belgesi küçük veya büyük tüm işletmeler gerekli şartları sağlaması durumunda bu belgeyi alabilir.
Örnek; Üretim yapan fabrikalar da çalışan sayısı minimum bir kişi olan muhasebe büroları da bu standardın şartlarını karşılayarak bir kalite sistemi kurabilir ve 9001 belgesini alabilir.
Belgelendirme başvurusu için;
Belge fiyatları net olmamakla birlikte, kuruluşunuzun durumu ve taleplerinize göre değişkenlik gösterir.
Ücretlendirme neye göre belirlenir?
Bu sebeple net belge ücreti vererek sizi çekmeye çalışanlara itibar etmeyiniz.
ISO 9000 Standart Serisi; Kalite yönetim sistemlerinin temelini açıklayan, kalite yönetim sistemini tanımlayan, başka bir deyişle bir nevi Kalite Yönetim Sistemi kılavuzudur.
ISO 9001 Standart Serisi; Kalite Yönetim Sisteminin şartlarını belirler.
ISO 9002 Standart Serisi; Ar-ge faaliyeti olmayan şirketler için, ISO 9001 in tasarım maddesini içermeyen versiyonudur.
ISO 9003 Standart Serisi; Ürünün niteliği testler sonucunda belirtilen firmalar için uygulanabilir.
ISO 9004 Standart Serisi; kalite yönetim sisteminin sürekliliğini artırarak firmaya kılavuzluk bilgileri sağlar. Bu standardın amacı, firmanın hedeflediği noktaya ulaşmasını sağlamak ve müşteri memnuniyetini artırmaktır.
ISO 9001 Belge örneği:
Tüm sektörlerde, büyük küçük tüm işletmelere alınabilecek ISO 9001 kalite yönetim sistemi belgesinin yanı sıra, işletmenin faaliyetine göre, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi belgeleri de alınabilir. İşletmenizin hangi belgelere ihtiyacı olduğu konusunda belgelendirme ve danışmanlık şirketlerden destek alabilirsiniz.
Hayır. Bu belge kalite yönetim sistemi belgesidir, ISO 27001 belgesi bilgi güvenliği yönetim sistemi belgesidir. Farklı belgeler olduğu gibi farklı sistemlerdir. Dolayısıyla birbirlerinin yerine geçemezler.
Cevap: Hayır geçmez. Çünkü 9001 belgesi, kalite yönetim sistemi belgesidir, ISO 22000 belgesi gıda güvenliği yönetim sistemi belgesidir. Farklı belgeler olduğu gibi farklı sistemlerdir. Birbirlerinin yerine geçmeleri söz konusu değildir.
Sağlayacağı reklam avantajının yanı sıra, işletmenin uluslararası bir standarda sahip olması, müşteri güveninin kazanılması, kurumsallaşma gibi nedenler, ISO 9001 belgesini gerekli kılmaktadır.
ISO belgesi almak isteyen işletmeler, belgelendirme ve danışmanlık kuruluşlarına başvurabilirler. SNG Kalite deneyimli ve uzman ekibiyle, ISO belgesi konusunda Türkiye’nin öncü danışmanlık kuruluşları arasındadır.
İhale şartnamelerinde genellikle ISO 9001 belgelesi istenmektedir. “Türkak Akrediteli ISO 9001 Belgesi” istendiği gibi bazen de sadece, “ISO belgesi sahibi olmak” yazarak Akreditasyon, firma isteğine bırakılabilir.
ISO 9001 belgesi, Kalite Yönetim Sistemi belgesidir. Yani Yönetim Sistemine verilen, işletmenin kaliteli sevk ve idare edildiğini vurgulayan bir belgedir. CE belgesi ise ürün ile alakalıdır, ürünün ilgili standarda göre test ve analizlerinin yapıldığını ve uygunluğunu belirtir. Yani ISO belgesi CE belgesi yerine geçmez.
Sektör gözetmeksizin, ISO standardı tarafından belirlenmiş şartları yerine getiren ve bunu kanıtlayan her firma ISO 9001 belgesi almaya hak kazanabilir.
Akreditasyon şartları gereğince ISO belgeleri 3 yıllık periyotlarla verilir fakat yılda bir kez ara gözetim denetimi yapılmak zorundadır. Belge geçerlilik süresi, belgelendirme denetimi yapılıp ilk belgenin basım tarihi ile başlar. İlk belgelendirme sürecinde nasıl ki belgelendirme ödemesi yapılıyorsa, gözetim denetimi de ücrete tabidir. Yıllık gözetim ücreti ödenmediği taktirde belgelendirme kuruluşu önce belgeyi askıya alır, daha sonra Akreditasyon kurumuna bilgi vererek belge iptalini sağlar.
Kalite Yönetim Sistemi Belgesi, kuruluşunuz için iş geliştirici bir belgedir. Müşteri memnuniyeti odaklı bir sistem kurmanızı, sürekliliği ve kalitenizi arttırmanızı sağlar.
Bu belge, işletmenizin ürün ve hizmet kalitesinin uluslararası standartlara uygun olduğunu kanıtlar.