Bu yazımızda sizlere TÜRKAK nedir, ne iş yapar gibi bilgiler aktarmaya çalışacağız.
Son yıllarda ürün ve hizmetlerin kalite standartlarına uygun bir şekilde sunulduğuna dair yapılan çalışmalar fazlasıyla önem kazandı.
Özellikle teknolojinin gelişmesi ile kalitede büyük bir artış beklentisi içinde olan kurum ve kuruluşlar, denetlenme süreçlerini zaruri hale getirdi.
Çünkü yapılan işin kalitesini tespit etmek için bir kontrol mekanizmasına fazlasıyla ihtiyaç duyuluyordu.
Güvenlik belgeleri veren kurumlar ve kaliteli standartlarını ölçen kuruluşlar böylesine bir iklimde ortaya çıktı. Ancak iş dünyasındaki hızlı değişimler, denetleyici kurumları denetleyen başka kurumların da var olması gerektiğini gösterdi.
İşte Türk Akreditasyon Kurumu böylesine bir iklimde ortaya çıktı ve değerlendirme kuruluşlarının yetkilerini değerlendirme ve onaylama görevi ile yayın hayatına başladı.
Türk Akreditasyon Kurumu (kısa adıyla TÜRKAK) 4 Kasım 1999 tarihinde 4457 sayılı kanun kapsamında kuruldu ve bu tarihten beri Türkiye Cumhuriyeti yasalarına bağlı olarak hizmet veriyor.
Türk Akreditasyon Kurumu’nun temel görevini şu şekilde özetleyebiliriz: Türkiye’de ve çevre ülkelerde uygunluk belgesi veren firmaların güvenilirliğini ve uluslararası anlamda kabul edilebilirliğini sağlamak…
Türkak nedir, ne iş yapar ile ilgili şu videoya göz atabilirsiniz:
TÜRKAK, kar amacı gütmeyen ve AB standartlarında değerlendirme yapan bir kurumdur. Türk Akreditasyon Kurumu, 2002 yılından beri Avrupa Akreditasyon Birliği’ne tam üye statüsünde yer almaktadır.
Öneri: Bazı devlet ihalelerinde ISO 9001 belgenizin TÜRKAK tarafından onaylı olmasını talep edebilirler.
TÜRKAK, ayrıca Uluslararası Laboratuvar Akreditasyon Birliği (EA) ve Uluslararası Akreditasyon Forumu’na (IAF) 2004 yılında tam üye statüsü ile dahil olarak görevlerini sürdürmektedir.
Uluslararası tanınırlığa sahip olan TÜRKAK’ın Türkiye dışında KKTC, Özbekistan, Romanya, Azerbaycan, İran, Suudi Arabistan, Afganistan gibi ülkelerde hizmet vermektedir.
Denetleme kuruluşlarının TÜRKAK tarafından akredite edilmesi (bkz: Akreditasyon nedir?) gibi bir zorunluluk söz konusu değildir, fakat herhangi bir denetleme ve belgelendirme kurumunun TÜRKAK tarafından onaylanması, onaylanan kurum için bir prestij kaynağıdır.
Dolayısıyla TÜRKAK onaylı bir denetleyici olmak, uygunluk değerlendirme hizmeti veren kurumların kalite ve güvenilirliklerini arttıran önemli bir etkendir.
© 2015-2024 SNG Kalite. Tüm hakları saklıdır.
Bu konu hakkında düşüncelerinizi paylaşın